Ива Янева

На 3-ти март ви попитах какво за вас е свободата. За мен да бъдем свободни значи да имаме възможността да взимаме сами своите решения. Никога, обаче, няма да бъдем свободни от техните последствия.

Смятам, че всички тук сме големи хора и е излишно да ви убеждавам, че животът на възрастните идва с известна доза отговорности. Отговорността да изберем накъде да върви нашата държава е може би една от най-леките, но същевременно най-определящи.

Да, ако възпитаме детето си да не прави боклук, ще сме постигнали много. Но това няма да спре останалите да хвърлят празните си бутилки в реката. Да, някои могат да осигурят добра детска градина и обучение на децата си, но това няма да направи по-образован инженерът, който ще ви проектира къщата, офиса или метрото. Сами вие не можете да определите колко от живота си ще загубите в задръствания, дали ще горим чужди отпадъци, пандемиите хиляда наши сънародници ли ще убиват или десет хиляди и какъв въздух ще дишат децата ни. Това се постига САМО колективно и САМО с гласуване.

Гласът ни има значение. Огромно. Това е единственият начин да поставим своите искания пред управляващите. Да ги държим отговорни. Да накараме страната ни да поеме по пътя, по който смятаме за правилен.

Гласуваме за парламент веднъж на 4 години. Отнема не повече от 30 минути – час. Сигурна съм, че всеки от нас губи поне толкова ежедневно скролвайки безцелно в инстаграм. Повярвайте ми, не е голяма саможертва – хора са умирали за да имаме днес тази свобода.
Да бъдем отговорни #дагласуваме

Благодаря на @nashred2020 за инициативата и на @zerowastesofia за идеята за този кадър ❤️