Лиза Кайн, дизайнер на рокли мечта, очи в очи с Елина Боева, основател на #НашРед. Лиза Кайн е изключително талантлива и амбициозна. В ролите си на дизайнер, млада бизнес дама и вдъхновяваща #girlboss, тя за нас е герой. 

Наш Ред: Здравейте! За нас е сбъдната мечта да разговаряме с Вас! Спомняте ли си на каква възраст нарисувахте първата си модни скица? Каква беше тя? 

ЛК: Здравейте! Макар, че би било много абстрактно да се нарече модна скица най- първия ми спомен за себеизразяването ми чрез рисунка е периодът, в които обожавах да си рисувам по ръцете. Ръцете ми са били скицник както за много мечтани принцески рокли, така и за завъртулки, цветенца и палитри от цветове. 

Не мога да си спомня първата си истинска модна скица, но определено най- ярките ми дестки спомени са белязани с тоалетите, които съм искала да нося и изумлението, което се  е пораждало у мен, съзерцавайки творчеството на добре познатите пионери в модната индустрия. 

 НР: Кой млад дизайнер Ви вдъхновява в момента?

ЛК: Всеки един, който изпълнен с пълен заряд борбеност и идеята за своето осъвършенстване. 

НР: Каква е Вашата колаборация мечта?

ЛК:Винаги съм мечтала да колаборирам с някоя технологично напреднала компания, за създаването на продукти и конепция, които ще устоят във времето.

Една далечна моя мечта е бранда ми да работи ръка за ръка с последните иновации в производството и креативния процес, да минимализирам всички изключително неприятни фактори, с които модната индустрия е свързвана, а именно замърсяването на околната среда и лошите условия на работа както във фабриките за “бърза мода”, така и в привидно изглеждащите лъскави модни столици.

Снимка – Pinterest

НР: След като вдъхновението Ви посети, скицата или избора на текстил е първото нещо, което визуализирате? Разкажете ни малко повече за креативния процес зад кулисите на Вашия бранд?

ЛК: Последната колекция бе създадена почти без да скицирам. Имах идея/ концепция какво да бъде усещането, което да предава и започнах да търся и създавам текстилите, които най- добре ще го пресъздадат. Винаги е било от огромно значение за мен кройките и кострукциите, които са обгърнати от избрания текстил,  да подчертават женската фигура. Старая се да предоставям модели, в които повече жени да се припознаят. 

НР:От какво се вдъхновявате най-често?

ЛК: Вдъхновение намирам във всичко, всичко което е красиво за мен, всичко, което ме прави щастлива, мотивирана и амбицирана.

Нямам точна формула, но може би вече изградените ми интереси в определени периоди от историята и техните символи на социален статут, порядки и виждания се отразяват пряко на моите дрехи и това, което искам да кажа чрез тях. 

НР: Колко време минава, за да идеята стигне до закачалката във Вашия магазин на ул. Солунска 36?

ЛК: Много, много различно. Понякога в рамките на дни, а други пъти отнема месеци. 

НР: Къде се шият дрехите на Вашия бранд? 

ЛК: Всичко се произвежда в София. Някои от материалите ни идват от чужбина, но се стараем да се възползваме от суровините, които местните производители предлагат. 

Снимка – Pinterest

НР: Как бихте описали будната млада българска жена? Какъв съвет бихте й дали?

ЛК: Безкрайно женствена, борбена, нахъсана и  в пълна готовност да покори света със своята амбиция и трудолюбивост. Съвета/ мотото, на което аз се позовавам е – труд, много труд и после още толкова труд! 

НР: Възможно ли е в близките 10 години управляващата партия в България да е изградена от 50% мъже и 50% жени

ЛК: Не виждам защо не! Всичко зависи от нас! 

НР: Как бихте променили традиционния формат на модното шоу? 

ЛК: Традиционното модно шоу носи в себе си страхотна енергия и спомен/ носталгия по/ за всички тези години, които се е надграждало. Не бих го променила, но опредлено бих искала да участвам и да съблюдавам с интерес развитието и на други креативни способи, за да колекциите/ продуктите да могат да достигнат до още повече хора по света- било то чисто емоционално или физически. НР: С коя българска модна марка бихте си партнирали за колекция или signature product?

НР: Какво мислите за sustainable fashion?

ЛК: Sustainable fashion е до голяма степен бъдещето ни. Ключово е да работим доколкото е възможно в тази насока. В България все още не са толкова достъпни рециклираните и екологичните текстили. Когато работя по колекциите си се старая да прилагам zero waste концепцията за производство, а именно да оползотворявам възможно най- голям процент от магериалите, които използвам.

За голямо щастие вече има много умни софтуери, които ти позволяват да подредиш, като в тетрис, кройките върху плата, за да имаш най- малкък остатък. Друго много ключово нещо е да се използват  материали, независимо дали са естествени или синтетика, които да са направени само от един състав. Тоест на етикета да пиеше 100% вълна или 100% полиестер, защото все още не е разработена технология, която да може да раздели различните нишки в един материал, за да той после бъде рециклиран. 

НР: Коя дреха в гардероба Ви свързвате с незабравим емоционален момент?

ЛК: Първото нещо за което се сетих са розовоцикламените ми чорапи, които са отдавна загубени. С тях ходих на всички състезания, изпити и олимпиади по математика в 4-ти клас. Спомням си, че за да ми дават екстра късмет ги носих наобратно. 

НР: От скала 1 до 10, колко реалистичен е според Вас филма “Дяволът носи Прада”? 

ЛК: Не повече от 2. 

НР:Коя е Вашата жена герой? Личност, която Ви мотивира непрестанно?

ЛК: Моята майка.