Звезделина Цолова @mint.stories, една истинска звезда в онлайн пространството, очи в очи с Елина Боева, основател на #НашРед. Звезделина Цолова е красива, талантлива и амбициозна млада жена. В ролите си на модел, блогър, влогър, digital creator и неповторим инфлуенсър, тя за нас е герой. 

Наш Ред: Здравейте, Звезделина! За нас е изключително удоволствие да разговаряме с Вас! Каква искахте да станете като бяхте малка?

Звезделина Цолова: За мен също, благодаря за поканата да бъда част от това приятно виртуално място. : ) Да, много добре си спомням, защото идеята ми за професия като малка не е напълно изгубена – исках да бъда ветеринарен лекар, сега помагам на животните под друга форма, а в бъдеще се виждам още по-ангажирана с това. 

НР: Опишете обичаен понеделник във Вашия живот.

ЗЦ: Спокоен, защото често свършвам задачките си за понеделник още в неделя, за да мога да започна седмицата с чаша кафе, без да ме чакат неотговорени имейли.

НР: Спомняте ли си първия Ви блог пост и за какво беше? 

ЗЦ: Да, представихме се екипа зад Mint Stories (тогава бяхме 3-ма), както и какво могат да очакват от нас. Сега ми се струва толкова нелепо това наше начало, необмислено, но си имаше чар за времето. 

НР:  Имате ли план за постовете си в Instagram или се доверявате на спонтанността си?

ЗЦ: Ако под план можем да наречем организираността и идеята, която влагаме в повечето наши публикации – да, имаме план, защото работим и с големи брандове, а там има точна и ясна концепция, която се обсъжда предварително. Иначе имам и много спонтанни постове, които честно казано най-много си ги харесвам. : )

НР: Какво е вдъхновението зад името “mint.stories”?

ЗЦ: Няма точно определена случка или човек, просто нормално следствие от връзката ми с моя приятел Кало, който е и фотограф. С него започнахме да пренасяме страстта и хобито си в едно виртуално пространство като www.mintstories.com. Бързо всичко това се превърна в неизменна част от нашето ежедневие, една от най-любимите ми. Харесва ми безкрайната свобода, която ми дава. Mint Stories е нещото, с което съм се занимавала и занимавам най-дълго време от живота си.

А що се отнася до името – не исках да е като повечето други блогове, в които се споменават просто инициалите или името на блогъра. Исках да е нещо, което ясно да показва, че сме екип с Кало, защото един моден блог е немислим без неговия фотограф. Колкото и странно да звучи, искахме и хората да не се досещат веднага какво е това, а да влязат и да проверят какво се крие зад „Mint Stories” и разбира се, най-вече да ми остави вратичка да се превърне и в нещо повече след време.

НР: Как бихте описали профила си в Instagram с 3 думи? 

ЗЦ: Звезди, Кало, любов, това с 3-те думи наистина не го умея, особено, когато трябва да говоря за себе си или работата ми. По-интересно ми е да разбера другите как биха го описали с 3 думи?

НР: Как бихте определили влиянието на социалните мрежи върху младата жена? 

ЗЦ: Пагубно, ако не умееш да подбираш и разбираш това, което виждаш, както емоционално, така и с разума си. Аз самата имах период, в който заспивах всяка вечер гледайки живота на другите, сравнявайки се, съпоставайки се, тежах 48кг. и не харесвах тялото си, изглеждах перфектно, а все търсех недостатъците си.

После разбрах как работи Instagram, разбрах как са изградени тези перфектни образи, разбрах, че никой не е чак толкова щастлив в “съвършенството си”, просто игра на сенки и илюзия. Не исках да бъда част от това, затова и нещата, които споделям са далеч от тези общоприети божествени образи на жените в Instagram.

Аз съм съвсем нормално момиче, без корекции по себе си и не изпитващо нужда да прави такива, работя и споделям моя креативен начин за нещата, опитвам се да предам виждането си за тази естествена красота около нас и на аудиторията ми.

НР: Какви са необходимите качества, за да бъдеш успешен инфлуенсър в България според Вас?

ЗЦ: Всеки може да е инфлуенсър, стига да обича да споделя малко повече за всичко онова, което ежедневно го заобикаля, вдъхновява и забавлява в някоя от така или иначе ежедневно обсебващите ни социални мрежи.

Клиширано, но за мен най-важно е да бъдеш различен и да бъдеш себе си, да се отличиш, да имаш характерен почерк/стил, да познават, че този пост е твой още преди да са видяли кой го е качил, да не вървиш по чужди пътеки, да не правиш компромиси със себе си и с аудиторията си за каквато и да е цена и повод, да не качваш неща, които аудиторията харесва масово, а да научиш своята аудитория да харесва това, което ти правиш, да не мислиш чак толкова какво ще кажат другите, а просто да го направиш, защото така искаш и го усещаш.

НР: Според Вас инфлуенсъри трябва ли да обсъждат политически и социални казуси?

ЗЦ: Да. От старогръцкия език в Класическата гимназия (това място е изиграло много голямо влияние върху мен като личност) си спомням само ἰδιώτης и разни ужасни падежи, наклонения и склонения, които са ме лишили много нощи от сладък сън… Но по-интересно е значението на думата ἰδιώτης (в превод – идиот), защото в древността това е било “a private person, one not engaged in public affairs”. Учиха ни, че гърците са използвали думата, за да кажат, че е егоистично и глупаво да не участваш в обществения живот (най-вече и по-конкретно в политиката). Защо се е променило значението с времето не знам, но да знаеш, че заслужаваш и можеш повече в собствената си държава не е идиотско, човешко е и така трябва да бъде, а защо не и да споделяш тези свои мисли. Тези разсъждения са били част от мой пост в соц. мрежи.

НР: Кои каузи Ви вълнуват напоследък?

ЗЦ: Още от тийнейджърските ми години ме вълнува и работя по една кауза, която се надявам да има още по-голямо развитие в страната ни и по-скоро в съзнанието на хората – осиновявай животни, не купувай, кастрирай, бъди част от решението, не от проблема. Говорила съм неведнъж в соц. ми мрежи по тези теми, успявала съм да помогна на много животни да намерят дом/лечение чрез каналите ми, знам, че това е осъзнат избор, трудно е да повлияеш за подобно решение, но е добре да се дава пример. 

НР: Като избирате брандове с които да си партнирате, кои са Вашите критерии?

ЗЦ: Да отговаря на нас с Кало като личности и разбирания, да мога смело да застана с името си, без да се съмнявам, че си заслужава да бъде споделен/ последван и от останалите хора. Разбира се, нося отговорност пред моята аудитория, както за действията си и думите си, така и за публикациите си. Затова не мога да си позволя да показвам и казвам нещо, в което аз самата не вярвам.

При нас трудно би се направило обратното, защото влагаме изключително много време и труд за направата на всеки един пост, ако не ни харесва – няма как да имаме същото вдъхновение и старание, прекалено много ще си личи, че не ни идва отвътре.

НР: Кои са топ 3 правила, които всеки digital creator трябва да знае?

ЗЦ: Последователност, идентичност и характерен стил, хигиена на съдържанието и лоялност. 

Снимка – Pinterest

НР:  Кои са най-запомнящите се мигове в емоционалното Ви journey като жена досега? 

ЗЦ: Когато открих моя личен стил, без да изпитвам потребност да имитирам друг и да отговарям на очакванията на друг. Когато се почувствах силна и красива без да съм съвършенна. Когато разбрах какво е да обичаш и да бъдеш обичан за първи път. 

НР: Как бихте описали будната млада българска жена?

ЗЦ: Винаги работеща и независима, интересуваща се, любопитна, уверена, мислеща и обичаща преди всичко себе си. Мисля, че описах като цяло представата ми за жена.

НР: Според Вас кои са добрите и лошите страни на сегашната политическа ситуация в България?

ЗЦ: Лошите: Показността, чувството на безнаказаност, липсата на доверие и истинност, всякакви морални ценности, ново виждане и съвремие, приоритетът да работиш в полза на обществото, а не личните си интереси.  

Добрите: Все повече хора забелязват и осъзнават това. Малките успехи, постигнати с данъците, които ние плащаме, няма как да ни пълнят очите. Искрено вярвам, че решението и промяната е точно в ръцете на това младо поколение, което не знае да се примирява.   

НР: Възможно ли е в близките 10 години управляващата партия в България да е изградена от 50% мъже и 50% жени?

ЗЦ: Напълно реално осъществимо е, но смятам, че в България съществува още онова схващане, че “жената трябва да си знае мястото”, не знам дали реално мъжете имат достатъчното удовлетворение от професионалното им развитие, за да допуснат една жена да бъде наравно с тях, че дори и над тях.

И не става въпрос за политиката, важи и за други професионални сфери. Това е разбиране, което трябва да се промени и израсне и при двата пола, защото жените също сами се подценяваме доста често. 

НР: Кои комбинации от цветове винаги работят при ежедневното облекло?

ЗЦ: Аз съм открила моя баланс в кафявите и бежовите тонове, защото ми отиват на очите, на тоновете на кожата, косата, на всичко, което обичам, действат ми терапевтично, но това не значи, че ще работят така и за някой друг. Бих казала, че най-доброто решение е това, което не губи излишно време в избора “какво да облека днес”, излишно място, излишни средства.НР: С кой български бранд бихте направили колаборация (създаване на продукт) и защо?

НР: Какво мислите за sustainable fashion? 

ЗЦ: В следващите няколко реда споделям моите 10 правила от години насам, които наскоро споделих по темата с моите последователи в соц. мрежи, какво съм открила като работещо в ежедневието ми да бъда отговорна и осъзната като консуматор на тема мода. Смятам, че всеки може да допринесе с нещо, за да бъде част от промяната.

1. Открих моята цветова гама, която смятам, че ми отива, носи ми хубава енергия и естествено предпочитах пред всичко останало.

2. Освободих място само за нещата, които наистина харесвам и нося сега, а не “за някой ден, може би”.

3. Не ми омръзва дрехата, омръзва ми начинът, по който я нося, опитвам се да комбинирам нещата винаги по различен начин. (Спазването на моята цветова гама ми позволява лесното съчетаване на всичко помежду си.)

4. Разбрах, че не е срамно да пазаруваш от second hand магазини, има идея, понякога приключение, винаги индивидуалности и кауза в това.

5. По-високата цена не винаги е символ на по-добро качество. Откривала съм супер добри бюджетни находки на неочаквани места.

6. Това, че е намалено не означава, че ми трябва.

7. Важно е преди всичко да ми е удобно, тогава ще изглежда и красиво.

8. Въведох си правило за определен брой закачалки в гардероба, не ги превишавам, а когато си купя нещо ново като дреха – нещо старо, което не съм носила наскоро, си намира нов собственик.

9. Съпортвам българските марки, защото си заслужават.     

10. Инвестирам вече в по-малко, но качествени аксесоари.

Снимка – Pinterest

НР: Кой е мечтаният Ви червен килим – Oscars, Grammys или MET Gala? 

ЗЦ: MET Gala, защото там магията на креативността цари.

НР: В какво бихте участвали – театрална пиеса, филм или телевизионен сериал? 

ЗЦ: И в трите, за да преодолея напълно сценичната си треска и ужас, който изпитвам от говоренето пред хора.

НР: А в кой мюзикъл на Broadway бихте играли главната роля? 

ЗЦ: The Lion King, защото лъвът в мен (зодията ми) винаги би искал да се изяви тематично, но везните (асцендентът ми) до последно ще обмислят дали това е най-доброто решение… Като оставим звездите настрана, обожавам костюмите и грима на The Lion King, историята, носи ми сантимент и устойчивост във времето, вечна класика, която има ценности, не просто наслада.

НР: Кой е най-любимият Ви цитат? 

ЗЦ: “Мечтите трябва да се сбъдват навреме.”

НР: Любим цвят червило? 

ЗЦ: Винено червено, мат.

НР: Песен, която никога няма да Ви омръзне? 

ЗЦ: Музиката, която не ми омръзва често е без текст – композиторът Abel Korzeniowski, който направи саундтрака към филма на Том Форд (Nocturnal Animals), ми е особена слабост. Hans Zimmer съм имала пък възможността да слушам live – някои от произведенията му никога няма да ми омръзнат, повече от сигурна съм.

НР: Коя е Вашата жена герой? Личност, която Ви мотивира непрестанно?

ЗЦ: Майка ми, а тя твърди точно обратното – че аз съм нейният герой и стимул, вдъхновяваме се взаимно. Тя реши малко преди да навърши 50 години да следва мечтите си, да започне развитие в една напълно нова сфера, изостави сигурността и добрата заплата, записа нова специализация, за да работи това, което я прави истински щастлива, да работи професия, която ще помага на хората. Как да не е моят герой? : )