Нещата започнаха много да се преплитат. Основатели на брандове не могат да не бъдат и инфлуенсъри. Как и защо стана това? Толкова ли стана изпълнен с нарциси света или просто вече се очаква този бонус на промотиране по default? Следваш даден човек, който има собствен бранд (повече от необходимото е на пазара). Тя или той представя своя начин на живот, който е изпълнен от ползването на собствения си бранд. Не звучи много нормално, но е повече от срещано.

Давам най-добрият пример – Chiara Ferragni, която се смята за майка на блогърите. Ежедневни сторита и постове от нейна страна включват промотиране на нейния блог и продуктите на нейната марка Chiara Ferragni Collection. Какво искам аз (и се надявам много от Вас)? Въздух! 

Имало едно време социални мрежи създадени с цел бягство от ежедневните проблеми и забавни дискусии с приятели. Това вече е далеч от реалността и никога няма да се завърне. Беше приятно, но както всички хубави неща – има своя край.

Моментът, в който влезна в Instagram за първи път за деня имитира комбинацията на адреналин и моментов шок. Толкова много нови постове, сторита, видеа, новини, колаборации, бременности, раждания, нови проекти, сватби, годежи, раздели. Всеки промотира, тагва и share-ва бранд или инфлуенсър. В един даден момент започнах да се замислям – възможно ли е да изградя свой собствен eco-friendly Instagram feed? 

Снимка – Pinterest

Възможно е, но е доста нереалистично и непостижимо като лична цел. Дори и да се откъснеш от определени акаунти, често започва да те “сърби” любопитството за това какво ново става при тях. Започваш да проверяваш техните профили прекалено често и много скоро отново ги следваш.

Instagram е mindgame. Ако нямахме психика и емоционална интелигентност (или липса на такава), такъв тип социална мрежа никога нямаше да бъде успешна. Тя ни държи на прицел, ние я храним ежедневно. Колкото и да се оплакваме от негативното й влияние, сме пристрастени.

Но нека се опитаме. Нека прегледаме акаунтите, които следваме и премахнем токсичните и тези, които ни натоварват. Ако следвате бранд и бранд основател, изберете едно от двете. Просто няма смисъл от целия този шум. Може би това да създадеш свой собствен eco-friendly Instagram feed може да бъде възможно (и е по-нужно отколкото смятаме).