Биляна Славейкова @bibons, кралица на естетиката, очи в очи с Елина Боева, основател на #НашРед.  Биляна Славейкова е неповторима и будна. Журналист, digital creator и нещо повече от инфлуенсър, тя за нас е герой. 

Наш Ред: Здравейте, Биляна! За нас е изключително удоволствие да разговаряме с Вас! Кои са топ 3 любимите Ви цветове и защо?

Биляна Славейкова: Хей, привет, и за мен е такова! Особено след като вече ви гостуваха любими жени като Ирен Дикова и Мила Михова. За цветове май имам предпочитания, само когато ги сложа в контекст. Ако е кадифено канапе, ще е в горчица или маслено зелено. Ако е червило, ще е червеният Uncensored нюанс на Fenty Beauty. Ако пък ми дадеш шанс да боядисам небето – ще е в цвят “сьомга”. Много ми въздействат комбинации от цветове и една от любимите ми “палитри” в последната година е тази в илюстрациите на Деси Баева

НР: С кой дизайнер бихте седнали на по чаша вино утре, ако можехте?

БС: Първосигнално се сещам за Taylor-Bea Gordon от T Label, английски бранд, който наскоро ми показаха в Instagram. Наричат Taylor-Bea “the glove lady” и не е за без нищо.

Почти всичко там се върти около ръкавиците (дори топовете, които прави, изглеждат конструирани от ръкавици) – щяхме да пием френско вино в Лондон, да сме с дълги тюлени ръкавици и да си говорим за общата ни страст. 

НР: Ако трябваше да изберете една марка за целия Ви гардероб, коя от следните щяхте да изберете и защо – Nanushka, Jacquemus или Bottega Veneta? Защо? 

БС: Доста късметлийски развой на събитията, би бил този! Колебанието ми ще е между Nanushka и Jacquemus, защото ми харесва как съвсем млади дизайнери успяват да пробият със собствени брандове в индустрия, предоминирана от вече утвърдените компании в по-високия сегмент при модата.

И все пак бих се спряла на Nanushka – ако ще напълниш гардероба си само с едно, то е добре да е такова, което по линията от тренд до timeless, клони повече към втората част. Харесва ми, че Sandra Sandor е на баухаус принципа от архитектурата, но приложен в модата – формата следва функцията (form follows function) – докато случаят при Le Chiquito чантите на Jacquemus, например, е точно обратният. При Nanushka, практичното е красиво.

НР: Кой модел Ви вдъхновява в момента?

БС: Все още съм под въздействието на онова есе на Еmily Ratajkowski в The Cut (Buying Myself Back When does a model own her own image?) и си мисля, че тя се справя много добре в това да дава гласност на теми от своята си индустрия, по начин, по който те могат да бъдат разбрани и извън балона на модния бизнес. За мен това е вдъхновяващо, дори и нейната красота и естетика да не са тези, които намирам най-привлекателни.

Харесвам колко деликатни са Lilly-Rose Depp и Kaia Gerber (гените си казват думата) и колко сякаш не от тази планета е Frida Aasen (особено снимана на лента от Jason Leе Parry). 

НР: Самочувствието най-важния аксесоар ли е за една млада жена според Вас?

БС: По-скоро ръкавиците… (смее се). Иначе самочувствието е супер, но по-супер са образованието, критичното мислене и култивирането на вяра в собствените възможности.

НР: Как бихте описали будната млада българска жена? Какъв съвет бихте й дали?

БС: Независима (но не самодостатъчна), образована и заинтересована от това, което се или не се случва около нея и как може да му повлияе позитивно. Ангажирана с вътрешния си свят и това как да го направи уютно и безопасно място, дори квсичко във външния да се разпада.

Много харесвам и определението well-travelled в английския – някой, придобил качества, които обичайно развиваш, когато се сблъскаш с различни хора, култури и места – като започнем от разширения светоглед, през това да приемеш, а не непременно съдиш и конфронтираш различното и други по тази линия – на български би било нещо от сорта на “попътувала”, но конотацията остава твърде на повърхността. Ако се случи да си говорим, бих ѝ казала, че се справя супер. 

НР: Според Вас кои са добрите и лошите страни на сегашната политическа ситуация в България?

БС: Добрата е, че политическата ситуация към момента е толкова бутафорна, че побутна едно поколение, което сякаш се беше разграничило от темата, да преосмисли ролята си на “свидетел” на нещо, което “просто си е такова”. Иначе това, което на ежедневна база ме скандализира е пълната некомпетентност на управляващите да свършат работата, за която са наети и последвалата безцеремонна липса на самооценка, която демонстрират – все елементарни умения в работна среда в структури далеч по-незрели от цяла една държава.

Иначе, притеснението ми е, че една голяма група хора все така се чувстваме нерепрезентирани политически и ни е трудно да се идентифицираме с някого – и по отношение на ценности, и по отношение на цели, и по отношение на език, с който се комуникират, и по отношения на методите, с които да се постигнат. И за тези, които се чувстват като мен оставям един текст на Paul Graham, който въвежда идеята за аccidental moderates, може и да се познаете.

НР: Възможно ли е в близките 10 години управляващата партия в България да е изградена от 50% мъже и 50% жени?

БС: Този тип “квоти” са едно от нещата, върху които водим много разговори в приятелския ми кръг и всеки път спорим дали това реално е от полза за жените.

Единият аргумент е, че “да”, в момента тех компаниите (например) масово наемат жени, защото на хартия да има жена в екипа изглежда по-добре за пред инвеститорите и “да” това е счупена практика, но пак “да” – погледната дългосрочно същата тази счупена практика ще спомогне да се измени културата, да се изравни балансът и да се затвори темата. Та да, и в политиката ми се иска да виждам повече компетентни жени и да не виждам как са патронизирани от мъжете в сферата.

това, което на ежедневна база ме скандализира е пълната некомпетентност на управляващите да свършат работата, за която са наети и последвалата безцеремонна липса на самооценка, която демонстрират
Снимка – Pinterest

НР: Кои каузи Ви привличат в момента най-много и защо?

БС: Мисля си как сме толкова изостанали в това да се тревожим за света, че в момента хаосът е толкова голям, че (поне аз) наистина съм объркана за кое да се тревожа първо. Иначе, за мен устойчивият начин да внасяш промени в начина си на живот е да ги въвеждаш поетапно – когато първата стане навик и нормалност, въвеждаш следваща и така нататък. Този принцип, например, сработи супер при нас, за да намалим отпадъците в дома си.

НР: Какви са необходимите качества, за да бъдеш успешен инфлуенсър в България според Вас?

БС: “Успешен” е много субективен оценка, но май това, което е най-общото кратно между хората, станали инфлуенсъри (без значение сфера или нечий критерии за качество) е импулсът да споделят повече от обичайното. Било то по теми, която смятат значими и ги вълнуват; било то чисто визуалния начин, по който възприемат/виждат света или пък дори… дупето си.

Разликата между първите две групи и последната, например, е че едните имат шанс да намерят съмишленици-последователи (което ще ги прати на следващото ниво), а другите винаги ще намират и ще ги намират воайори. Нужните качества са различни според нуждите на твоите си хора, но ако се намерите, полезни сте си и не си омръзнете за ден – това е успех.  

НР: Като избирате брандове с коите да си партнирате, кои са Вашите критерии?

БС: Да са все неща, с които съм щастлива да се асоциирам и спокойна, че няма да подведат мен или чрез мен моите хора. Все повече ги мисля нещата, защото чувствам все повече отговорност, и сякаш и преценката ми става все по-точна и донякъде интуитивна на база опита ми дотук.

НР: Разглеждайки профилът Ви в Instagram, първата дума, за която се сещам е “естет”. Как успявате да направите страницата толкова арт, модерна, цветна (по най-стилния начин) и authentic? 

БС: О, благодаря! Според мен да си намериш естетиката е някакъв подсъзнателен процес, в който мозъкът ти филтрира какво ти е красиво на теб.

В момента ми харесва настроението на филмите от 60-те и 70-те и това влияе на всичките ми избори на визуално ниво – на предметите, които купувам за дома си, на гардероба ми, на профила ми в Instagram.

Цялата тази работа обаче е вечно неудовлетворяващ процес, защото това, което успяваме да създаваме е обречено все да догонва със закъснение това, което сме си представяли.

Снимка – Pinterest

НР: За собствен бранд кое бихте избрали като фокус – аксесоари, дрехи или beauty продукти? Защо? 

БС: Ръкавици! Но май бързо ще го фалирам този бранд… (смее се)

НР: Какво мислите за sustainable fashion? 

БС: Иска ми се вече да сме в точката, в която всеки може да си я позволи и не е lifestyle избор, а нещо достъпено, естествено и неекскузивно. Ще стигнем и там. Надявам се.

НР: Коя е любимата Ви поговорка? Защо?

БС: Не знам дали се класира за такава, но скоро четох един разказ, който завърши с

“It takes fresh air to feed a fire”.

В периода, в който се усещам сега, май това имах нужда да чуя. Та, предавам го нататък, за онези, които ще намерят комфорт в тези думи.

НР: Коя е Вашата жена герой? Личност, която Ви мотивира непрестанно?

БС: Мисля си, че в различните си периоди имаме нужда от различни хора-тригъри в живота си. В близкото ни обкръжение това са тези, с които споделяме опит (добър или лош) и чрез него взаимно си помагаме да растем. С някои се изчерпваме, в други се градим завинаги.

Често обаче, намираме мотивация, надъхваме се, ако щеш, чрез непознати, които “влизат” в деня ни, когато на нас ни е удобно и сме готови, абе по нашите правила – чрез видео, което ще си пуснем, подкаст, който ще чуем… Напоследък се усещам, че Jameela Jamil успява да ме провокира да мисля по определени теми, дори да се случи мнението ми да не съвпада с нейното.