Ева Веселинова @evaveselinova, символ на позитивизъм и женска индивидуалност, очи в очи с Елина Боева, основател на #НашРед.  Ева Веселинова няма филтър. Тя е амбициозна и безстрашна. В ролите си на журналист, TV personality, блогър, инфлуенсър и… силна жена, тя за нас е герой.

Наш Ред: Здравейте, Ева! За нас е изключителна чест и сбъдната мечта да разговаряме с Вас! Каква искахте да станете, като бяхте малка?

Ева Веселинова: Здравейте, прекрасни хора. Много ви благодаря за поканата и хубавите думи за мен! Когато бях малка, исках да стана детектив. Чувството ми за справедливост е силно развито още от училище, когато си представях, че някой ден ще раздавам справедливост. Е, не станах точно това, но работата ми в Господарите доста се доближаваше до тази мечта. Помогнах на много хора и често справедливостта възтържествуваше.

НР: Кой е най-ценният съвет, който сте получили от своята майка?

ЕВ: Никога не се предавай! Ако не стане сега, ще стане след време!

НР: Как се чувствахте, когато пристигнахте в София и започнахте нова глава от своя живот?

ЕВ: Чувствах се изпълнена с живот и много притеснена. Започвала съм живота си няколко пъти отначало, а това е натоварващо и рисково занимание. Но винаги съм се чувствала много жива и способна да уча. Усещането е…все едно летиш! Обичам да откривам в себе си нови възможности и да се развивам. Това ме вдъхновява.

Като цяло в България животът е доста по-труден. В Гърция всичко беше по-уредено и сигурно. Тук няма никаква сигурност и често не те оценяват по качества. От друга страна София е градът на възможностите! Да, човек трябва да изтърпи някои несправедливости, но с много труд и упоритост се случват нещата.  

НР: Ако можехте да дадете съвет на 18-годишната Ева, какъв ще бъде той?

ЕВ: Щях да й кажа да е по-сигурна в себе си и да си живее спокойно живота. Защото нещата ще се случат по правилния начин и то в точния момент.

НР: Кои са най-запомнящите се мигове в емоционалното Ви journey като жена досега?

ЕВ: Аз съм кълбо от емоции през цялото време! Трудно ми е да степенувам тези емоции. Винаги живея с усещането, че към дадения момент са най-силни. Но има моменти, които се запечатват завинаги в съзнанието. Такъв момент са успехите, които постигнах като журналист. Тръгнах буквално от нулата. Пусках публикации в сливенски новинарски сайт, а стигнах до Господарите.

Когато застанеш рамо до рамо с мъжете и знаеш, че можеш колкото тях и си избран заради това, е велик момент. Още по-емоционален момент е, когато работиш с хора, които са чрез връзки или по наследство на определена позиция, а ти си там по заслуги. Не защото произхождаш от правилното семейство или мъжът ти е някой, а защото си оценен и нужен за тази работа. Това е безценна емоция!

Други емоционални моменти са свързани с любовта, която винаги е била двигателна сила за мен. Само нещата направени с любов имат смисъл и те са безценни. Но тези мигове ще запазя за себе си.

"Не гледайте на мъжете като спонсори. Разчитайте на себе си, защото можете повече отколкото предполагате! Мъжете са за любов, подкрепа и помощ, но вие сами сте си движещата сила в собствения си живот."
Снимка – Pinterest

НР: Кои са трите най-важни качества на Вашия мъж мечта?

ЕВ: Най-важните качества, които трябва да притежава мъжа до мен (и ги притежава) са доброта, всеотдайност, търпение и постоянство. Разбира се трябва да ме кара да се усмихвам и да мисля, тоест да е умен и амбициозен. И не на последно място – да държи на думата си! Мъжката дума трябва да тежи на мястото си.

НР: Как бихте определили ефектът на социалните мрежи върху младите момичета в България?

ЕВ: Бих го определила като тревожен. На почит е голотата, а не красотата. Има някакви странни стереотипи, в които всички се опитват да влязат. Липсва индивидуалност и стил. Всички са като по калъп – с еднакви форми, дрехи, гримове. И голяма част от младите момичета подражават на това и се опитват да влязат в тези изкуствени стандарти.

НР: Какви са необходимите качества, за да бъдеш успешен инфлуенсър в България според Вас?

ЕВ: Не харесвам думата „инфлуенсър“. На първо място човек трябва да има професия, която е твоята истинска работа. Аз съм журналист. И благодарение на постиженията ми в тази сфера имам много последователи в социалните мрежи, които ми имат доверие и следят работата ми. Най-важното е да правиш нещо качествено и смислено. Тогава последователите идват заради съдържанието.

НР: Кои са Вашите последователи?

ЕВ: Моите последователи са хора, които харесват по-естествените неща. Будни, млади, развиващи се хора, за които усмивката и позитивния поглед към живота са много важни. Следват ме и много любители на пътешествията, които очакват с нетърпение всяка следваща моя дестинация. 

НР: Разкажете ни за Вашия блог.

ЕВ: С времето усетих, че имам нужда да дам повече на последователите си в социалните мрежи. Затова направих моя блог. Писането винаги ми е било страст. В днешния дигитален свят сигурно е доста старомодно, но на мен ми се струва стойностно. Със сигурност ми коства много усилия и време.

Статиите са със социална насоченост. Има няколко рубрики в сайта ми. Едната е коментарна – позволявам си съвсем свободно и безцензурно да изказвам личното си мнение по обществено значими въпроси. Друга рубрика е „Рицар на Доброто“.

В нея представям на аудиторията хора, които имат невероятен принос за нашето общество, но не чуваме за тях всеки ден. Значими и стойностни хора, които съм благословена да срещам често. Друг раздел в блога ми са пътешествията, които обичам толкова много. Реших, че така или иначе имам доста опит в организирането на всичко около едно пътуване и мога да предам тези знания на моите последователи. Друг раздел е „ЕВАла“ – за интересни и полезни за обществото иновации.

Като цяло се опитвам  да създавам качествено съдържание, а не количествено. Затова рядко имам публикации.

НР: Как бихте описали будната млада българска жена? Какъв съвет бихте й дали?

ЕВ: Виждам, че напоследък българките стават все по-будни и самостоятелни. Жадни са за успехи извън сянката на любимия човек. Това, което бих посъветвала всички жени, е да не гледат на мъжете като спонсори. Разчитайте на себе си, защото можете повече отколкото предполагате! Мъжете са за любов, подкрепа и помощ, но вие сами сте си движещата сила в собствения си живот. Борете се и правете нещата, които искате и обичате, без да чакате нещо наготово. Така нещата ще се случват по естествен път! С много упоритост и постоянство сте обречени на успех!

НР: Според Вас кои са добрите и лошите страни на сегашната политическа ситуация в България?

ЕВ: Не знам дали може да се говори за добри страни, а лошите са  безброй. Но повече ме тревожи хаосът и липсата на ясна концепция – и от страна на управляващите, и от страна на протестиращите. Представата, за това какво трябва да се случи, е много неясна. Всички гледни точки са емоционални, необмислени и нестабилни. Ясната мисъл е заместена от агресия, а това винаги е тревожно. Агресията ражда агресия! Няма какво хубаво да излезе от нея. Идва тежка зима! Дано не се наредим до страните, провалили се в борбата с COVID19.

НР: Възможно ли е в близките 10 години управляващата партия в България да е изградена от 50% мъже и 50% жени?

ЕВ: Не, не е възможно. Още дълги години мъжете ще ни превъзхождат процентно на високите позиции. Трудно ще преборим балканските стереотипи, но вървим в правилната посока.

Снимка – Pinterest

НР: За собствен бранд кое бихте избрали като фокус – аксесоари, дрехи или beauty продукти? Защо?

ЕВ: Признавам си, че не съм мислила по този въпрос. Но какво разбирам аз от дрехи, аксесоари или beauty продукти? Напоследък много популярни личности слагат имената си зад неща, от които нищо не разбират. Навъдиха се безброй дизайнери и писатели на книги. Ако някога имам собствен бранд, то ще е нещо, от което разбирам и ме вдъхновява.

НР: Какъв тип колаборации бихте направили в близкото бъдеще?

ЕВ: Една от причините последователите ми в социалните медии да са доста активни и да ми имат доверие е, че правя колаборации само с брандове, които харесвам, убедена съм в качеството им и използвам лично продуктите им. В този ред на мисли бих направила кампания с всяка марка, която харесвам и използвам. Безкомпромисна съм както в работата ми като журналист, така и в представянето ми в социалните мрежа. Нося отговорност пред всички хора и си давам ясна сметка за това.

НР: Какви каузи Ви вълнуват в момента?

ЕВ: В момента ме вълнува личният ми живот! Това също си е кауза! През последните години бях много отдадена на работата и всякакви каузи, но сега искам да забавя темпото и да обърна внимание на себе си и човека до мен.

Разбира се, бих се включила във всичко, което е стойностно и смислено. За мен е важно вдъхновението! Запалва ме нещо и полудявам!

НР: Ако имате Ваше собствено вечерно телевизионно шоу, как би се казвало то? Какви сегменти ще включва?

ЕВ: Вечерно шоу? Интересен въпрос! Може би ще се казва „Вечер с Ева Веселинова“ и ще включва забавна част, социално ангажирана и вечеря с Ева Веселинова – гост в студиото на по чаша вино и любима храна.

НР: Къде мечтаете да живеете?

ЕВ: Ако ми се отдаде възможност в бъдеще, бих искала да поживея в Барселона. Вълшебен град!

НР: Имате ли любим цитат?

ЕВ: „Между правилното и доброто, винаги избирайте Доброто!“ – това пиша на картичките на всички ученици, които посещавам в столичните училища и в страната, като част от благотворителната кампания „Успели българи дават личен пример“.

Много силно вярвам и в това:

„Ние не сме просто това, което ядем, което правим или мислим. Ние сме това, в което вярваме!“

НР: Любимият Ви цвят червило?

ЕВ: Пепел от рози и червен цвят.

НР: Коя е Вашата жена герой? Личност, която Ви мотивира непрестанно?

ЕВ: Намирам вдъхновение в много хора. Не бих могла да назова поименно. Няма един цялостен образ, който да ме мотивира постоянно. Мотивират ме отделни постъпки, които запомням и използвам за пример. Хората са съвършени същества и са способни на невероятни неща, които понякога са отвъд въображението ни.