Професията entrepreneur (или предприемач) е модерна и носи на гърба си много дефиниции, възможности и рискове. Ако е изиграна успешно, означава да получиш шанс за инвестиция и изграждане на своите мечти, правейки ги реалност. Но както се получава при всяка една професия – има различни стандарти за жените и мъжете, които решават да я опитомят и иновират.

Жените са по-критикувани и рамкирани от мъжете. Жените стават жертви на много и различни анализи, които липсват при мъжете. Но всяка битка е възможност за трансформация и доказване на справедливото. Жени предприемачи могат да са майки (по-добре е да са!), но не могат да провокират със своят външен вид. Защо?

Умните жени могат да бъдат красиви. Има прекалено много примери за изброяване. Фактът, че мъжете са остановили интелигентността и красотата като 2 далечни максими не означава, че трябва да ги приемаме като такива. Това да се качваме на този влак в мълчание и недоумение мотивира тези стереотипи и допринася към тяхното циментиране. Не си заслужава – моля не го правете, а повярвайте малко повече в самите себе си.

Това, че сме родени с правилни черти и физика не означава, че тези две характеристики са единствените, които ни дефинират и единствените, в които си струва да инвестираме. 

Снимка – Pinterest

Точно обратното. С красотата си можем да привлечем внимание, а с ума и думите си можем да изместим планини. Можем да изградим реалност, в която сме щастливи и оценявани всеки ден. Литературата и филмовата индустрия някак успяват да хранят възприятието, че красивата жена носи къси рокли, а умната има очила, не мие косата си често и никога не е ходила на маникюр. Живеем във време, в което това са абсурдни социални стандарти – смешни и изключително нечестни битки, с които трябва да се срещаме ежедневно. Дори не искам да започвам темата с жените и шофирането.

Нека започнем от самото начало. Нека не четем на децата си приказки, в които принцеси разчитат единствено и само на любовта и заможния принц, който ще им обърне внимание и оправи живота. Нека окуражаваме младите момичета да вярват в себе си и в своите мечти без мъжкото рамо. То ще дойде да сподели техните успехи и да ги обича с уважение, но те ще имат достатъчно пространство да решават и строят своята реалност сами. Няма нищо по-сладко от това, не мислите ли?