Михаела Филева @mihaelafileva, момичето с най-зареждащата усмивка, очи в очи с Елина Боева, основател на #НашРед. Михаела Филева е one-of-a-kind музикален талант и TV personality. В ролите си на певица, ментор и символ на #girlpower, тя за нас е герой. 

Наш Ред: Здравейте, Михаела! За нас е сбъдната мечта да разговаряме с Вас! Каква си мечтаехте да станете като бяхте малка? 

Михаела Филева: Здравейте, много благодаря за поканата, за мен също е удоволствие. Бях щуро дете, за което всичко заобикалящо го, беше изключително любопитно. Съответно в различните периоди исках ту да бъда адвокат, ту програмист, ту актриса, но дълбоко в себе си винаги съм знаела, че музиката ще бъде моя път. 

НР: Спомняте ли си кой беше първия албум, който си купихте? 

МФ: О, да. “The Other Side of the Moon” на Pink Floyd. Не помня кой клас съм била, може би 4-ти или 5-ти. Бях много запалена по точните науки в училище и обожавах математиката и физиката. Точно бяхме учили дисперсия на светлината и когато видях обложката на албума им, която изобразява именно това, ми стана изключително интересно каква ли е музиката вътре. Купих си албума без много, много да се колебая и честно казано, изобщо не съм имала представа, че си взимам един от най-великите албуми за всички времена. 

НР: А първия концерт, на който присъствахте? Бихте ли описали емоцията?

МФ: Първият концерт, на който съм била е горе-долу по същото време. Мястото е спортната зала във Велико Търново, а концертът е на D2. Заедно с приятелите ми бяхме на първия ред, точно до сцената, а вълнението ни беше огромно. 

НР: Ако можете да дадете съвет на 18-годишната Михаела, какъв ще бъде той?

МФ: Когато бях на 18, пред мен стоеше сериозната дилема дали да продължа образованието си в сферата на компютърните науки, като програмист, или да последвам голямата си страст – музиката, и да опитам да кандидатствам в Националната музикална академия. Ако можех да кажа нещо на 18-годишното ми Аз, най-вероятно бих си спестила безсънните нощи над сборниците по математика, като си подскажа, че ще избера музиката. 

НР: Кои са най-запомнящите се мигове в емоционалното Ви journey като жена? 

МФ: Осъзнаването, че можеш да постигнеш абсолютно всичко с много труд и постоянство без значение от пола си. Да си самостоятелен и мислещ индивид познаващ потенциала си в ранна възраст е суперсила. 

НР: Опишете родния си град Велико Търново с 3 думи. 

МФ: Щастие, семейство, дом. 

НР: В кой мюзикъл на Broadway бихте участвали? Защо? 

МФ: Много обичам това изкуство. Не съм имала удоволствието да гледам Broadway-ски мюзикъл на живо, но винаги когато ходя в Лондон си подарявам възможността да гледам нещо в Queen’s Theatre. Артистите, които се качват на сцената в този жанр, са изключително подготвени както като певци, така и като танцьори и актьори.

Може би е твърде смело да мечтая за участие в такава грандиозна продукция, но ако пусна въображението си, отново бих била Кармен във Fame. Като студенти в Музикалната академия, всяка година подготвяхме музикално-театрален спектакъл, вече познавам образа и бих била по-подготвена. 

НР: Музикалните Ви клипове имат неповторим creative direction. Винаги ли мислите за цялостна стилистична концепция, когато подготвяте нова песен? 

МФ: Благодаря за оценката. Да, винаги опитвам да гледам “голямата картинка”. Още докато пиша някоя песен в главата ми се появяват идеи за това как бих искала тя да бъде визуализирана. Имам късмета творческият ми път да се пресече с този на Бойко Щонов – много талантлив млад режисьор, с когото от повече от 2 години, заедно създаваме видеата към синглите ми.

НР: Каква е мечтаната Ви музикална колаборация? 

МФ: С Lenny Kravitz.

НР: Кое бихте избрали като фокус за собствен бранд – аксесоари, дрехи или beauty продукти? Защо? 

МФ: На този етап целият ми фокус е върху музиката ми.

НР: Практикувате ли “дигитален детокс”? Ако да, защо? 

МФ: Не ми се налага. Дисциплинирана съм и успявам да не позволявам да губя твърде много от времето си в социалните мрежи и дигиталното пространство като цяло. 

НР: Кои каузи Ви вълнуват в момента и защо?

МФ: Щастлива съм да виждам много млади хора, които осъзнават правото си за мирно изразяване на гражданската си позицията чрез протест. Надявам се скоро нетърпимостта към несправедливостите, които ни заобикалят, да е повсеместна. Само така бихме могли в бъдеще да видим промените, за които всички говорим.

Щастлива съм да виждам много млади хора, които осъзнават правото си за мирно изразяване на гражданската си позицията чрез протест. Надявам се скоро нетърпимостта към несправедливостите, които ни заобикалят, да е повсеместна.
Снимка – Pinterest

НР: Как бихте описали будната млада българска жена? Какъв съвет бихте й дали?

МФ: Не е редно да разделяме хората по пол, раса или сексуана ориентация. Будният млад човек в България е пълен с енергия, за да постига целите си, да променя, и е с високо ниво на критична мисъл, за да няма нужда от генерализирани съвети от непознати.

НР: Възможно ли е в близките 10 години управляващата партия в България да е изградена от 50% мъже и 50% жени?

МФ: Разбира се.

НР: Според Вас какво ще се промени в музикалния performance вследствие на пандемията? 

МФ: Към днешна дата концертната дейност в целия свят е спряна. В България тук-там се прокрадват по-големи музикални събития с публика, които се провеждат спазвайки всички рестрикции свързани с ограничаването на разпространението на COVID-19. Надявам се скоро да се намери решение, за да може културният живот в странат ни, а и в целия свят, отново да се случва.

Снимка – Pinterest

НР: Според Вас как влияят социалните мрежи на младата българска жена? 

МФ: Социалните мрежи биха могли да бъдат възприемани като лесен начин за общуване между познати, още по-удобен начин да знаеш какво се случва с онези приятели, с които не сте се виждали от години, може да е работно място, както и просто красиво курирана онлайн галерия, в която всеки носи лична отговорност за всичко, което публикува.

Волно или не, започваме да формираме естетичния си вкус, ако щеш дори морала си, спрямо хората, които следваме в социалните мрежи. Как тази дигитална среда влияе на отделния индивид би било трудно да се обобщи, но знам, че наистина е важно дори онлайн да обграждаме себе си с хора, които ни вдъхновяват и ни карат да се развиваме и да се чувстваме добре.

НР: Вашата песен “Родена с късмет” може да се определи като “girl anthem”. Много е зареждаща и позитивна. Какво беше вдъхновението зад този проект?

МФ: Благодарността, че в живота си имам добри и смислени хора, както в личен, така и в професионален план.

НР: Кой е любимият Ви моден тренд в момента? 

МФ: Широката усмивка.

НР: Подкрепяте ли sustainability в модата?

МФ: Живеем във време, в което опазването на околната среда е една от основните теми, която си заслужава да се дискутира. Щастлива съм да виждам, че почти всички големи глобални брандове свързани със свръхпроизводството, вече говорят за устойчиви материи и материали, и за рециклиране. Относно устойчивата мода – това е единствения начин да си истински “стилен” в наши дни. 

НР: Какво научихте от менторството си в предаването “Гласът на България”? 

МФ: Когато си ментор в такова предаване, освен да предадеш опита си и да посъветваш стъпвайки на личния ти музикален път, си поставен в ситуацията да бъдеш отчасти вокален педагог, отчасти психолог. Научих се да помагам на участниците да се справят със страховете си, да намирам правилния подход към всеки един от тях, за да могат да показват на сцената пълния си вокален и артистичен потенциал. 

НР: Какво най-много харесвате във Вашите фенове? 

МФ: Че разбират от музика. (смее се)

НР: Бихте ли променили определена черта от професията си? 

МФ: Не. Обожавам това, което правя.

НР: Коя е Вашата жена герой? Личност, която Ви мотивира непрестанно?

МФ: Майка ми. Тя е една от най-силните и упорити жени, които съм срещала и съм безкрайно благодарна на Бог за щастието да бъда възпитана и отгледана именно от нея.