Радина Денкова @drdenkova @dr.denkova.dermatology, основател на клиниката Dr-Denkova Dematology с филиали в София и Варна, очи в очи с Елина Боева, основател на #НашРед. Радина Денкова е единствената българка, избрана за международен тренер на Allergan Medical Institute. Лектор, иноватор, бизнес дама и символ на вдъхновение, тя за нас е герой. 

Наш Ред: Здравейте, Радина! За нас е изключително удоволствие и чест да разговаряме с Вас! Имате адмирациите от мен и целия ни екип. Каква си мечтаехте да станете, когато бяхте малка?

Радина Денкова: Архитект. Да, лекарската професия не беше детската ми мечта, въпреки че се превърна в призвание за мен.  

НР: Кое беше по-силно влияние в тийнейджърските Ви години – киното или музиката?

РД: Винаги са били книгите. 

НР: Коя песен никога няма да Ви омръзне? 

РД: Слушайте саундрака на „А Star is Born“ и си мислете за мен. 

НР: Ако сега стартирахте Вашата кариера в България, какво щеше да бъде различно във Вашата мотивация и очаквания? 

РД: При старта очакванията на всеки са да постигне целта си, да осъществи една мечта, да докаже на себе си, че може да се справи. Мотивацията може би се определя от това доколко имаш нужда от това, доколко то е на всяка цена.

Мисля, че ако сега стартирах, щях да съм още по-мотивирана  – сега е по- трудно, конкуренцията е в пъти по-голяма отколкото преди 15 години. Но това съм аз. Зависи дали си борец по природа, дали си роден лидер, дали искаш още и още във всяко начинание.

НР: Какво означава да си иноватор в козметичната индустрия в България? 

РД: Да имаш визия за бизнеса за следващите пет до десет години, да използваш най-новите концепции, технологии и научни достижения, да разбираш нуждите на пациентите си много преди те самите да ги осъзнаят.

НР: Вашата неповторима визия се рефлектира и в интериора и атмосферата на Вашите клиники. Те са модерни, разчупени, дори могат да се нарекат бутикови. Как  се овладява изкуството да си естет във всяка една част от ежедневието?

РД: Това или го носиш в себе си, или не. Ако го носиш, имаш очи да видиш красивото и искаш то по един съвсем естествен начин да е навсякъде около теб.

Казват, че интересните хора стават такива, защото не се интересуват от себе си, а от другите. Тези хора имат и най-автентично присъствие, независимо от времето и мястото.
Снимка – Pinterest

НР: Ако можем да закупим цялостен “Dr. Denkova Еxperience” за един ден във Вашата клиника, какъв ще бъде той?

РД: Персонализиран спрямо нуждите на вашата кожа или естетичните цели, които си поставяте.

НР: Коя е най-новата процедура, която предлагате? 

РД: Не е процедура, а чисто нов, холистичен подход към лицето. DR-DENKOVA® Full Face е цялостна система за анти-ейдж превенция, възстановяване и хармонизация.

Вярвам, че естетичната дерматология не трябва да се занимава само с изглаждане на линии или попълване на гънки. Нашата цел е да повлияем на алгоритъма, по който лицето се променя с възрастта. А за това е необходима цялостна визия за процесите.

НР: Какви са необходимите качества, за да бъдеш успешна жена entrepreneur според Вас?

РД: Същите като необходимите за един мъж – предприемач – да имаш визия и постоянство за това, което искаш да създадеш.

НР: Има ли достатъчно female-owned бизнеси в България според Вас? 

РД: В по-голямата си част пациентките на DR-DENKOVA DERMATOLOGY ръководят собствени бизнеси. Така беше и когато стартирах частната си практика преди 15 години. Не зная дали бизнесите, притежавани и управлявани от жени са достатъчно, но вярвам, че винаги има нужда от още една добра и успешна идея, от още един мотивиран и работоспособен екип, от още една крачка  към по-добро бъдеще за всички нас. 

НР: С какъв тип брандове бихте направили колаборация?

РД: С брандове, чиито продукти дават висока добавена стойност, подобрявайки преживяванията на хората, здравето, качеството им на живот.

НР: Вие вярвате, че „красотата е вътрешна потребност, която не изчезва с времето”. Как бихте определили важността на това да си автентичен в днешно време? Кои са автентичните хора във Вашия живот? 

РД: Красиво и вдъхновяващо е, когато продължаваш да изпитваш любопитство към света и хората, независимо от възрастта си. Казват, че интересните хора стават такива, защото не се интересуват от себе си, а от другите. Тези хора имат и най-автентично присъствие, независимо от времето и мястото. 

НР: Как бихте описали будната млада българска жена? Какъв съвет бихте й дали?

РД: Прекрасна, любопитна, търсеща! А съветът ми към всички млади момичета и момчета е ред от песен Стефан Вълдобрев – „Забави, забави!“

Снимка – Pinterest

НР:  Кои са най-запомнящите се мигове в професионалния Ви живот досега?

РД: Ако говорим за целият ми професионален живот, това са годините ми като началник на кожно отделение в 3та градска болница, стартът на  самостоятелният ми бизнес в естетикатата, приемът ми в тренинг академията на Алерган Медикал Институт.

НР: А най-запомнящите се мигове в емоционалното Ви journey като жена?

РД: Всеки ден за мен е емоционално пътуване. Има дни, в които през кабинета ми минават над 30 жени, всяка със своята споделена или спотаена история, потребност от разбиране, помощ, рамо. Ако трябва да перефразирам прословутата фраза на Фройд, че понякога пурата е просто пура – един филър никога не е просто един филър. 

НР: Кои са качествата в истинския приятел за Вас?

РД: Честност, доброта и човечност.

НР: Коя е любимата Ви книга? 

РД: Много са. Чета винаги, когато разполагам с някакво свободно време. 

НР: Любим beauty продукт без който не можете да живеете?

РД: Фон дьо тен. 

НР: Любим цитат? 

РД: Суфиската мъдрост “И това ще мине.” 

НР: Какви са Вашите цели за близките 2 години?

РД: Разширяването на DR-DENKOVA DERMATOLOGY с хирургичен сектор и работата ми като специалист и обучател на международната сцена за естетична медицина. 

НР: Коя е Вашата жена герой? Личност, която Ви мотивира непрестанно?

РД: Работя с млади хора и  винаги съм го правила, винаги съм давала шанс на младите специалисти, дори с хората в мениджмънта на клиниката ни делят повече от 20 години разлика. Но те са моите герои, моите учители. Те ме захранват със знание, енергия и подкрепа и ме вдъхновяват по пътя напред.