През 2019 г. Санна Марин, 34-годишната лидерка на финландската Социалдемократическа партия, стана най-младият министър-председател в света и третата жена начело на правителство във Финландия. Тя е феминистка и дъщеря на две майки. Има ясно изразена позиция относно климатичните промени и замърсяването на околната среда.

„Никога не съм се замисляла за възрастта или пола си. Мисля за причините, поради които съм влязла в политиката и нещата, заради които сме спечелили доверието на избирателите.“

5 жени оглавяват партиите от управляващата коалиция във Финландия – четири от които са под 35-годишна възраст. Жените съставляват 47% от финландските депутати. Страната надминава средните показатели за Европа – 29 на сто. През 1906 г. Финландия става първата държава, която разширява правото на глас сред жените, която им позволява сами да се кандидатират за избираеми позиции. 

Скорошно проучване върху насилието над жени в Европа установява, че Финландия се нарежда на второ място по насилие спрямо жени. Дали Финландия е прогресивна пред очите на световните камери, но не и зад кулисите на собствените си домове? Това жени да окупират толкова много държавни постове кара ли мъжете у дома да протестират по грозни начини?

Снимка – Pinterest

Думата “баланс” е красива и много често непостижима дума. Цели като това да бъдем модерни, да бъдем иновативни, да промотираме равенство и женската позиция в политически и социални казуси са опияняващи. Цели като тези могат да накарат едно общество да се самозабрави и да изгуби своята идентичност по пътя на това да стане пример за “съвременна Европа”. Път на жените – ДА! Път само на жените – НЕ!

Както често обичам да казвам – искам 4 жени и 4 мъже на масата, но не и 8 жени. Ще стане лудница!

Въпреки това, има много уроци, които можем да научим от Финландия и управляващите кралици там. Наистина е вдъхновяващо, че има такава държава през 2020 г. Млади жени трябва да се окуражават да избират кариера в политиката. Това може да означава ново начало за България и унищожаването на стереотипите за това какво може и не може българката жена.