Боряна Узунова @uzunova_boryana и Ева Вучева @evavucheva, основатели на платформата @koolandkonsious, очи в очи с Елина Боева, основател на #НашРед. Боряна Узунова и Ева Вучева са иноватори, ангажирани с най-важната кауза на нашето време – sustainability. Бизнес дами, entrepreneurs и безстрашни пионери, те за нас са герои. 

Наш Ред: Здравейте! За нас е сбъдната мечта да разговаряме с Вас! Какви искахте да станете като бяхте малки момичета? 

Боряна Узунова: Аз исках да бъда хирург или ветеринар. Ветеринарската особеност се изпълнява с пълна сила напоследък. Вече ни наричат семейство Дулитъл. (смее се) Цялото ми семейство са лекари и сме отрасли с медицината като много готина сфера. Винаги с радост са си говорили за работата.

Като човек, който by nature е амбициозен, от първи клас – буквално – нямаше година, в която да си нямам някакъв бизнес. (смее се) Единственото ми вълнение да се събудя сутрин за училище беше да си продавам нещата. (смее се) 

В крайна сметка, много естествено реших да се занимавам с предприемачество. Мислила съм си да съчетая предприемачество с медицина. Но много естествено дойде цялото осъзнаване за проблемите в модната индустрия и за липсата на иновация, което много ме привлича като място, в което да започна да се развивам.

Ева Вучева: Аз нямам някакъв ясен спомен да съм искала да стана нещо конкретно. Моето детство е минало в кола. Винаги пътувахме от единия завод до следващата фабрика. Сигурно съм искала да стана шофьор на електрокар. (смее се) 

Имам усещане, че винаги съм била много self-driven в различни посоки, които са ми били интересни спрямо възрастта. В един TED Talk, който правих, случайно започнах с това, че съм роден лидер – на шега естествено. Но мисля, че съм всъщност точно това.

Определено ми е много лесно да ангажирам хора около себе си и да ги вкарам в някаква посока. Много ясно виждам цели и цялата пътека как да се стигне до тях. Мисля, че звучи една идея по-агресивно отколкото ми се иска, но абсолютно вярвам, че това е така. Предполагам, че съм искала да стана генерал. (смее се)

НР: Спомняте ли си първия Ви разговор за създаването на Kool & Konscious? 

ЕВ:  Бори ми прати един много дълъг имейл, който аз очевидно не бях прочела в детайл. (смее се) Спомням си, че й отговорих нещо от рода на “Great stuff. Let’s meet!” и така се срещнахме около Коледа преди 2 години. 

БУ: Октомоври 2018. 

ЕВ: Оказа се, че моят офис е буквално на 2 метра от къщата на Боряна. Идеята не беше толкова да работим заедно, а по-скоро аз да помогна на Бори да направи правилния екип около идеята. Поканих я да работи при мен в офиса и да обменяме идеи. Но с времето аз станах част от екипа. 

БУ: Аз заложих капан на Ева (смее се). 

НР: А как се роди името Kool & Konscious? 

БУ: Аз изхождах от позиция, в която бях развила технология за “Perfect Fit On Demand” и идеята ми беше да създам платформа, в която да събера супер готини малки брандове, които потенциално да започнат да използват технологията и потребителя да може да си поръчва дрехи с “Perfect Fit On Demand” от тази платформа. Естествено имаше много силен sustainable елемент. Цялата идеология зад тази технология беше да не се получава “mass произвеждане”, а да се произвежда само, когато някой наистина иска да си купи нещо. 

Започнахме да развиваме платформата в центъра на Хонконг с един pop up магазин. Беше много готин само с 8 бранда. Бяхме го кръстили “Couture Capsule”. Магазинът беше отворен за 1 месец през юни 2018. Много се хареса и решихме да го развиваме в online marketplace. Вече бях абсолютно confident, че ethics and sustainability е the key driver. 

Мислих просто да има секция, която да е “kool and konscious” за lifestyle, homeware. Ева много хареса името и поиска да го използваме. 

ЕВ: Да, името присъстваше в първия merchandise. На мен много ми хареса, че е директно и казва за какво се бори този проект. Също така, името е достатъчно дълго, за да се запомни. 

Снимка – Pinterest

НР: Уебсайтът Ви включва близо 100 sustainable брандове. Какви продуктови категории включва Вашата retail платформа? 

ЕВ: Освен дрехи и аксесоари, имаме и обувки. Основно sneakers. За съжаление няма толкова много брандове, които произвеждат sustainably обувки, които достатъчно да пасват на нашия стил. В началото започнахме с идеята, че “everybody is welcome to the platform as long as you produce sustainably”, но много бързо видяхме, че всъщност част от имиджа на устойчивата мода е, че е “crafty, handmade”, недостатъчно стилно, недостатъчно добре изглеждащо.

За нас беше важно да кажем, че всъщност устойчивата мода е точно толкова стилна, качествена, красива и вълнуваща, колкото всяко друго нещо, което си купуваш. Просто има benefit на това, че е произведена по устойчив начин с много по-малко отражение към околната среда. Затова започнахме по-селективно да качваме продукти и да събираме брандове – качествени и добре изглеждащи в ценовата категория на “affordable luxury”. 

Най-новата категория, която планираме е “homeware” – такива, които са “sustainably and ethically-made”. 

БУ: Също много beauty марки са ни on the radar. Искаме да натрупаме готино разнообразие и в тази категория. 

НР: Какво ще включва категорията “Pre Owned”?

ЕВ: Това, което искаме да направим в “Pre Owned” е да отворим място за бутици, които продават vintage и/или pre-owned fashion и които успяват да заснемат съдържанието си достатъчно добре. Да бъде по “curated space” всравнение с по-големите сайтове, които правят подобни неща. Най-вече искаме съдържанието и начина, по който го поднасяме да изглежда достатъчно красиво и добре курирано. 

БУ: Реално secondhand, pre-owned и рентал имат невероятен растеж в последната 1 година. Това, което забелязвам е, че хората са абсолютно ОК с това да нямат чисто нова Chanel чанта. Това маха exclusivity бариерата, а и Chanel никога, никога нямат намаление. 

НР: Какви са плановете Ви за платформата в Editorial аспект? 

ЕВ: Казваме си, че трябва да започнем да правим това от първия ден, в който сме започнали да работим по тази платформа. Някакси никога не остава време. Чак сега имаме по-конкретен план и dedicated ресурс, който да създава съдържанието и да развива някакъв вид медиа.  

НР: Какви са необходимите качества, за да бъдеш успешен sustainable бранд в България според Вас?

ЕВ: Ами според мен не трябва да я продаваш в България. Българският пазар е малък и е труден за модни брандове така или иначе. Не ти позволява някаква много голяма възможност за растеж. Ако започнеш с добър микс от продукти – не твърде много, не твърде малко – е възможно. Но sustainability само по себе си няма да е някакъв driver за хората да си пазаруват, а по-скоро как изглеждат дрехите. 

БУ: Аз имах доста неочакван reflection по темата. Миналият декември се запознах с Мими Чаушева, която е основателката на Alessa Fashion, което е anything-but-sustainable бранд, но просто има невероятна реализация в България. Има ниша в България и има възможност брандовете да се реализират. Но според мен не можеш да бъдеш успешен бранд и в България, и в Европа, и в света, тъй като самата стилистика в България не е “go-to” стила на Европа. Просто са 2 различни свята. 

Относно sustainability, трябва да кажа, че генерално като стратегия това да промениш поведението на хората е една доста трудоемка и скъпа задача. Една от причините, поради които избрахме английския пазар да бъде първия пазар, в който влизаме е, че много от големите играчи – включително много английски брандове и правителството – инвестират в това да има образованост по темата sustainability и climate change. Ако искаме да направим промяна в България, цялото тегло ще бъде на нашите рамене, което не е невъзможна задача, но за start up с лимитирано финансиране, просто е невъзможно да инвестираме в образоване на пазара. Но всяко участие, което ни предложено – винаги сме happy to share!

Снимка – Pinterest

НР: Какви каузи Ви вълнуват напоследък?

ЕВ: Това, което за мен е важно – и честно казано до ден днешен не се чувствам достатъчно образована на тази тема – е момента на “social growth” и натрупване на injustices, които са навсякъде около нас. Например, нормализиране на проблемите в Близкия Изток и това, че ние смятаме, че е ОК да има бомбардировки в Сирия, която е доста близо до България. Или да приемем, че е нормално хората в Ливан да нямат какво да ядат и да са пред колапс като икономика и държава. Или че е нормално хора с определен цвят на кожата да стартират по определен начин, а другите по друг начин. 

Аз съм поела като личен за себе си task в комуникацията ми с приятели и въобще с хората около мен да говоря за такива теми. В някакъв момент трябва да бъдем по-добро общество и трябва да бъдем по-добри хора. 

БУ: Моето усещане към света винаги е било свързано с природата. Природата винаги е била the ultimate thing I believe in. Усещането ми през последните няколко години е че има някакъв curve в доста от глобалните проблеми. Винаги се стига до някакъв „момент на ренесанс“.

Минаваме през всякакви ренесанси лека полека и се подобряваме. Светът е минал от магьосници и магии към осъзнаване, че всъщност науката е нещо, което може да ни помогне и нещо на което можем да разчитаме. 

Смятам, че сега трябва да минем през нов тип ренесанс – колективен ренесанс – който е много тясно обвързан с отношението ни към природата и това да бъдем по-socially just. Грижа ме е да имаме баланс в света от гледна точка на опазване на климата. 

Наскоро си говорихме с Christina Dean за това как “being environmentally conscious means being also socially just”. За мен това да възбудим този ренесанс – да осъзнаем че сме един свят и един микрокозъм – е типа осъзнаване, което ме вълнува. 

НР: Вие практикувате ли дигитален детокс? 

ЕВ: Аз нямам проблем да съм без телефон и без social media. Не бих казала, че съм много активна. Опитвам се да съм по-активна, за да говоря за Kool and Konscious и за нашата инициатива. Едно от момичетата, с които работим в Kool and Konscious, има страхотния навик да не е онлайн по никакъв начин всеки ден след 7 и уикендите. 

Според мен трябва да имаш някакъв respect към себе си и към хората около теб, защото стигаш много бързо до този “burn out момент”, в който тотално не можеш да приемеш каквато и да е информация. 

БУ: Да, това определено е цел за екипа на Kool and Konscious.

НР:Коя е Вашата жена герой? Личност, която Ви мотивира непрестанно?

БУ: Ева, кажи си Киара Ферани! (смее се) 

ЕВ: (смее се) Аз съм единственият фен на Киара Ферани в Kool and Conscious! (смее се) Аз имам много и най-различни female heroes – от писатели до съдии. Sara Blakely – основателката на Spanx – е един от хората, които най-много следвам напоследък. Тя е доста grounded, self-made човек, който въпреки големия успех и всичко, което е постигнала, успява да е down-to-earth и много активна. Много ми харесва и мисля, че е нещо, което трудно се постига като баланс. 

Мисля, че жените имат много специални качества, които липсват при мъжете. Изключително сме интуитивни, което според мен е много важно в бизнеса. Много често съм единствената жена в стаята, което е просто смешно. 

От друга страна, мъжете носят на масата много качества, които ние нямаме и комбинацията от двете е важна. Жените имат много какво да дадат и трябва да си направят място и да започнат да го дават. 

БУ: Моят отговор ще е много lame. Много ясно знам, когато нещо ми харесва и когато нещо не ми харесва – и с хората и с техните качества е по същия начин. Има изключително много и жени, и мъже в моя живот, които са ме вдъхновили и са провокирали израстване в мен.

Ако трябва наистина да назова една жена, трябва да назова майка си. В 5-ти клас бях голям rebel в училище и имах много черно и бяло разбиране. Вярвах, че това да имаш шестици означава да си смотан зубър. И си казвах, че няма шанс да съм такава и предпочитам да имам тройки. 

В един момент майка ми просто ми обясни, че това да имаш шестици не трябва да значи, че си зубър – просто направи това да успяваш нещо готино и това да се класираш по-напред нещо, което те кефи. Това наистина ме накара да осъзная, че всъщност силата да направиш нещо готино и да промениш нещо е изцяло в теб.

ЕВ: Да, определено. Не трябва да има trade off между това да си успешен и да изглеждаш добре – особено при жените.